Lifestyle 

Waarom er zoveel steigerhout bestaat

Hout is een middel wat veel gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Voornamelijk in de bouw worden er veel verschillende soorten hout gebruikt. Voor het bouwen van huizen, het maken van meubelen etc. Steigerhout is vooral voor tuinmeubelen, steigers en veranda’s perfect. Steigerhout is geen bijzondere soort hout. Het is een grof gezaagd, ruw en stoer vurenhout. De lengte van de planken varieert tot meer dan 5 meter, ongeveer 19,5 cm breed en 3 cm dik en is daarom voor veel dingen handig. Het vurenhout heeft een lange vezel en is zeer taai, maar wel zacht. Onbehandeld, vergrijst de steigerplank buiten na ongeveer 7 maanden. De vergrijzing begint dan pas, het duurt veel langer voor de plank of het meubelstuk egaal grijs is.

Soorten en varianten

Steigerhout is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan op verschillende manieren behandeld zijn. Gebruikte steigerdelen zijn al aan allerlei weersinvloeden blootgesteld en door kalk- cement- en verfresten op natuurlijke wijze ‘geïmpregneerd’. En daardoor ontstaan er verschillende kleuren in het steigerhout. Maar er zijn ook drie verschillende varianten van het nieuwe steigerhout: als eerst hebben we onbehandeld steigerhout. Deze ruwe en geschaafde planken zijn gedroogd om houtwerking tegen te gaan. Je kunt deze planken behandelen om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld weersinvloeden. Tenslotte kun je het steigerhout ook nog voorzien van een leuke kleur of ervoor kiezen de natuurlijke look te behouden. Dan hebben we gekleurd steigerhout. Deze ruwe planken hoef je zelf niet meer te behandelen, want deze zijn al voorzien van een kleur en daarmee direct klaar voor gebruik. Je kunt kiezen tussen planken die in een grijze, witte of verouderde tint zijn gespoten). En als laatst nog geborstelde of gekleurde planken. Deze planken zijn glad geborsteld en voorzien van een houtbehandeling in kleur (schelpwit, aquablauw, zandbeige of rots grijs). Ook deze variant is direct klaar voor gebruik. Let dus goed op als je steigerhout gaat kopen voor welke variant je kiest en voor welk doeleinde het is. steigerhout kopen kan je heel goed op pontmeyer.nl.

Wat je er allemaal mee kan

Als je dan de keuze voor je steigerhout hebt gemaakt is het tijd om te kijken wat je er allemaal mee kan. Als je er zelf meubels van gaat maken is het van belang dat je er rekening mee houdt dat het hout nog “leeft”. Dit houdt in dat het nog kan scheuren, groter of juist kleiner kan worden naar mate je er mee gaat werken of dat het meubel staat. Dit heeft ook te maken met de temperatuur en luchtvochtigheid waar het in staat. Heb je een hele warme ruimte waar je gloednieuwe meubel in staat? Dan zal het hout nog meer gaan werken dan in een ruimte die op kamertemperatuur is.

Related posts

Leave a Comment